Gedichten schrijven

Gedichten schrijven wordt bij de meeste mensen meestal gedaan in de sinterklaasperiode. Naast het geven van cadeautjes en het maken van surprises is het schrijven van gedichten een activiteit die bijna iedereen uitvoert. Maar gedichten kunnen ook geschreven worden voor heel andere gelegenheden. Wat denk je bijvoorbeeld van een verjaardag? De jarige zal het persoonlijke tintje absoluut waarderen en met wat oefening hoeft het schrijven van een gedicht helemaal niet zo moeilijk te zijn!

Er zijn heel veel verschillende manieren van dichten. Als je een heel verhaal wilt vertellen, iets uit wil leggen of complimentjes aan de ontvanger wil geven is een gedicht met rijm vaak het makkelijkst. Je kunt eerst wat woorden op papier zetten die je het thema van je gedicht wilt laten worden en daar dan wat zinnen omheen bouwen. Kies bijvoorbeeld voor een ABBA rijmschema, of een ABAB, of een AABB… Wil je het iets moeilijker maken dan kun je bijvoorbeeld verzen met 5 zinnen maken: ABBAB of AABBA… De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

Het kan soms lastig zijn om een woord te bedenken dat precies rijmt op het woord waar je de vorige zin mee geëindigd bent. Daar kan rijwoorden.org gelukkig een stukje bij helpen! Je kunt eenvoudig het woord intypen waar jij rijmwoorden van wilt vinden en de site doet het werk! De site wordt steeds beter omdat de rijmwoorden generator aangepast kan worden door alle gebruikers. Wanneer iemand een rijmwoord weet dat nog niet in het lijstje met gevonden woorden staat kan deze persoon het woord toevoegen aan de lijst. De volgende persoon kan dan misschien wel precies dit woord gebruiken in zijn of haar gedicht!

Ben je weer toe aan de sinterklaasgedichten en ben je helemaal in dichtstemming? Denk dan ook eens aan het schrijven van een gedicht voor een familielid, buurvrouw of buurman of een vriend of vriendin. Kort of lang, lief of grappig, het is een uniek en persoonlijk cadeautje dat niet eens veel tijd hoeft te kosten!